Winkelwagen 0

€ 0,00

Veelgestelde vragen - ramen - Links / Rechts

We hebben een aantal zaken voor u op een rij gezet.

Draairichting / volgorde / actief & passief

Voor ramen, deuren en schuiframen is het belangrijk dat deze op de juiste manier in de juiste volgorde open gaan en in de juiste richting open gaan of juist niet open gaan. Zo spreken we over draairichting, volgorde en actief & passief. Hieronder leggen we de bedoelingen achter deze begrippen uit.

Mocht u vragen hebben dan vernemen wij graag van u.

Links of rechts draaiend

  Er wordt gesproken over linksdraaiende en rechtsdraaiende ramen en dit heeft te maken met aan welke kant de scharnieren zitten. Bij linksdraaiende ramen zijn de scharnieren links gepositioneerd en de klink rechts.

  Voorbeeld 1: Ramen draaien altijd naar binnen open en u kijk dus van binnen naar buiten. U kijkt nu tegen de scharnieren. Zitten de scharnieren links, dan spreken we van een linksdraaiend raam.

Volgorde

  Bij ramen en schuiframen verdeeld in meerdere delen spreken we van volgorde. Dit is altijd van binnen uit gezien.

  Voorbeeld 1: Een schuifraam bestaat uit minimaal 2 delen waarbij vaak 1 gedeelte schuift en 1 gedeelte het vaste gedeelte is. Indien van binnen uit gezien het vaste gedeelte links is, zit uiteraard het schuif gedeelte rechts. Het schuif gedeelte schuift van rechts dan naar links zodat er een opening wordt gecreëerd.

  Voorbeeld 2: Bij een tweeluik als en draai/kiep - vast raam kunt u kiezen of links het vaste raam is of rechts het vaste raam.

Actief & passief

  Actief en passief komt terug bij dubbele deuren. Deuren kunnen zowel naar binnen als naar buiten open draaien. Belangrijk is om te kijken vanaf de zijde van de scharnieren. Gaan de deuren naar binnen open, dan zitten de scharnieren aan de binnenzijde en kijkt u van binnen naar buiten.

  Actief betreft de deur welke een klink heeft en de cilinder. De passieve deur kunt u openen zodra de actieve deur open is. 

  Voorbeeld 1: De dubbele deuren gaan naar buiten toe open. De klink moet van binnen uit gezien links zitten, maar u dient vanaf de zijde van de scharnieren te kijken. In dit geval draaien de deuren naar buiten toe open en is de rechter deur actief en de linker deur passief van buiten gezien.


Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Heeft u nog vragen?

Neem contact op!

Stuur een e-mail Stuur een e-mail

Neem Contact Op

Heeft u vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Neem contact met ons op!


  Verwijderen

Toevoegen